Close countries panel

Select country

For solutions in a specific country please visit our local website

Nets is a part of the Nexi Group - The European PayTech. Visit our Group website at


Dankort fylder rundt – har i 40 år leveret den billigste og sikreste betalingsløsning

Fredag den 1. september 1983 kom Dankort til verden som et alternativ til kontanter for danskerne. Det skabte det udbud af betalingskort, vi kender i dag, som er præget af konkurrence til gavn for danske forbrugere og butikker. Nu runder Dankort et skarpt

​​Det var de danske pengeinstitutter og Nets (dengang PBS Danmark A/S), der i 1983 etablerede selskabet Pengeinstitutternes Købe- og Kreditkort A/S. Det første køb var et par sko og blev foretaget den 1. september 1983 i skoforretningen Hallgren på Købmagergade i København. Danskerne har siden flittigt benyttet Dankortet.

Meget har helt naturligt ændret sig på 40 år, både for os og i markedet. Men vi holder stædigt fast i den pionerånd, som gennem årene har sikret en mangfoldighed i måden man betaler på – som vi har i dag i Danmark – hvilket er en samfundsmæssig styrke. Det er med til at sikre en aktiv konkurrence i forhold til prissætning og så er det en klar styrke, at både butikker og forbrugere har relevante alternativer i forhold måden man kan betale. Vi kipper med flaget i dagens anledning og glæder os på den runde dag, men benytter også lejligheden til at skue frem,” siger Esben Torpe Jørgensen, direktør for Dankort. 


Dankortet er billigt og sikkert for erhvervsdrivende 

Dankortet er med sine cirka 50 øre pr. transaktion den klart billigste løsning for forbrugere og detailkæder, hvor udenlandske betalingskort typisk er dyrere for forretningen. Der bliver årligt gennemført kort-betalinger for over 400 milliarder kroner, så det er ikke uden betydning, hvilket kort, der bliver brugt. Forretninger, banker og forbrugere har også fordel af at Dankortet er et betalingskort med sikkerheden i top – fordi Dankort er det kort der misbruges mindst og kan anvendes offline ude i butikkerne ved nedbrud – f.eks. hvis internetforbindelsen forsvinder. 

 Dankortet er til dato stadig det mest benyttede kort i Danmark, men siden 2018 er transaktionerne fal-det fra 1,3 milliarder transaktioner til 1 milliard i 2022. Den primære årsag til faldet tilskrives væksten af betalinger via Apple Pay, hvor kun Danske Bank i dag giver mulighed for at bruge Dankort. 

Der er behov for, at vi løbende forholder os til og tilpasser rammebetingelserne, hvis vi også vi fortsat vil have et Dankort, der er effektivt og konkurrencedygtigt i et marked, der forandrer sig i stor hast. Jeg er glad for at der er vilje til bredt samarbejde og at vores mangeårige samarbejde med bankerne peger i retning af videreudvikling og fremtidssikring af Dankortet til gavn for forbrugere, erhverv og samfunds-økonomien,” slår Esben Torpe Jørgensen fast. 


Nedslagspunkter fra Dankort siden begyndelsen i 1983

  • 1983: Det var direktøren for Pengeinstitutternes Købe- og Kreditkort A/S, Mogens Munk Rasmussen, som den 1. september 1983 gennemførte det første køb med danskernes nye nationale debet-kort, Dankort. Mogens Munk Rasmussen købte et par sko i Hallgren på Købmagergade i København og resten af året 1983 fulgte danskerne efter med i alt 78.552 Dankort betalinger rundt om i Danmark.
  • 1984: Helsingør og Vejle var de første byer, der præsenterede PIN-terminalen fra november 1984, og begge byer fik opstillet cirka 100 PIN-terminaler. De førte betalinger i de nye terminaler blev gennemført den 12. november i Helsingør hos Isenkræmmer Hincheli og den 10. december i Vejle hos Holst Sko.
  • 1988: Dankort bliver internationalt den 1. september 1988 hvor det blev muligt at forsyne Dankort med et Visa-logo, så det kunne bruges i hele verden. De fleste danskere var dengang vant til at købe fremmed valuta suppleret med rejsechecks eller eurochecks, når de rejste til udlandet. Ved en presselancering i Tivoli af det nye kort deltog bl.a. Preben Elkjær, som dengang både var det danske fodboldlandsholds populære angriber og et eksempel på en international dansker. Der var store forventninger til Visa/Dankort, som det blev kaldt, og forventningerne blev efterhånden indfriet, da kortet for alvor fik sit folkelige gennembrud hos danskerne i 1990’erne.
  • 1993: Antallet af dankorttransaktioner overstiger for første gang antal checktransaktioner
  • 2015: Dankort bliver kontaktløst med en chip for øget sikkerhed og dernæst blev Dankort til en app i 2017. Især det kontaktløse Dankort er blevet et kæmpe hit hos brugerne, der i dag betaler kon-taktløst mere end ni ud af ti gange. Det har reduceret svindlen, fordi lommetyvene ikke kan lure PIN-koder, stjæle kortet og hæve store beløb.
  • 2022: Dankort app lukkes fordi danske forbrugere foretrækker andre alternativer - særligt Apple Pay, der minder om at betale kontaktløst med et fysisk betalingskort, som mange er fortrolige med. Danske Banks kunder får mulighed for at betale med Dankort-delen af deres Visa/Dankort, når de bruger Apple Pay hvilket giver mulighed for en nem og sikker betalingsform.
  • 2023: Siden starten i 1983 har danskerne betalt med Dankort mere end 23.726.912.977 gange. Der er i dag udstedt 5 mio. Visa/Dankort eller Mastercard/Dankort, og 340.000 rene Dankort. 




Om Nets 

Nets formidler betalinger med bevidstheden om, at enkelthed og sikkerhed udgør fundamentet, når betalingsløsninger skal bidrage til at skabe vækst, fremdrift og gøre hverdagen lidt nemmere for banker, virksomheder og forbrugere på tværs af Europa. Læs mere på www.nets.eu. Nets er en del af Nexi koncernen – en førende europæisk aktør i betalingsindustrien. Læs mere på www.n​exigroup.com.


For mere information:
Peter Glüsing Pedersen, Head of Media Relations, Nordics
E-mail: peter.pedersen@nexigroup.com